Αρχική > θεωρια > ΄Παρατηρησεις για την επικοινωνια μεσω των blogs

΄Παρατηρησεις για την επικοινωνια μεσω των blogs

Σεπτεμβρίου 19, 2008 Σχολιάστε Go to comments

Νομίζω ότι τα blogs θέτουν την ίδια την αντίληψη που έχουμε για την πληροφόρηση σε μια νέα βάση … Η νεωτερική κοινωνία ήταν (και είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό) μια «έντυπη» κοινωνία – μια κοινωνία όπου εμφανίζεται και κυριαρχεί η τυπογραφία, η εφημερίδα (αυτή η «νεότερη καθημερινή προσευχή» με τα λόγια του Χέγκελ) και το τυπωμένο βιβλίο Με την μαζική έντυπη επικοινωνία-κυριαρχεί ο γραπτός λόγος-το κείμενο. Γίνεται δυνατή η επικοινωνία με ανθρώπους πού βρίσκονται σε άλλο τόπο και σε άλλο χρόνο, διασπάται δηλαδή η προηγούμενη συμπόρευση χώρου και χρόνου. Ακόμα ο χρόνος θεωρείτο (και γίνοταν) ανοδικός, προοδευτικός.

Αντί για την ιεραρχική στη σειρά των θεμάτων -μονόδρομη επικοινωνία (που υπέβαλλε και μια ιεραρχική αντίληψη του χρόνου) η δομή της Μπλογκοσφαιρας, οριζόντια , διαρκώς διερυνόμενη, όπου το παλιό δεν πετιεται αλλά ανασύρεται, όπου τα σχόλια επικάθονται το ένα στο άλλο σαν ατελείωτο παλιμψηστο, μας ετοιμάζουν για μια νέα κατανόηση του χώρου και του χρόνου… όπου η νεωτερική διάσπαση του χρόνου σε παρελθόν παρόν και μέλλον παύει να υφίσταται. Ο χρόνος συρρικνώνεται, γίνεται ένας παροντικός χρόνος. Τα blogs μας προϊδεάζουν επίσης για μια ακρως εξατομικευμένη-ελιτίστικη επικοινωνία όπου οι τυχόν συλλογικότητες δεν θα μοιάζουν με ότι ήδη ξέραμε …αλλά μάλλον με συγκυριακές και τυχαίες συναντήσεις όπου θα κυριαρχεί η ρευστότητα..

Απο την Σπηλιά Του Νοσφερατου

Ετικετα Μπλογκόσφαιρα. Εκει τιτλος : Τα Blogs και ο Χρονος

Advertisements
Κατηγορίες:θεωρια Ετικέτες:
 1. Ιανουαρίου 22, 2009 στο 9:19 πμ

  Σωστά, αλλά μόνο στο… τελευταίο υπάρχει και σοβαρό αντίθετο:

  Τα blogs μας προϊδεάζουν επίσης για μια ακρως εξατομικευμένη-ελιτίστικη επικοινωνία όπου οι τυχόν συλλογικότητες δεν θα μοιάζουν με ότι ήδη ξέραμε …αλλά μάλλον με συγκυριακές και τυχαίες συναντήσεις όπου θα κυριαρχεί η ρευστότητα..

  Ο ελιτισμός εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, τίποτε άλλο. Αν δεν είμαστε ικανοί να υιοθετήσουμε δημοκρατικές συμπεριφορές π.χ. απέναντι στους σχολιαστές μας, (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδα? – χεχε) φυσικά τον ενισχύουμε.

  Είτε θα κατανοήσουμε την ισονομία της ΓΝΩΜΗΣ είτε θα ολισθήσουμε στη μεροληψία της ΦΗΜΗΣ (ε, καλά, μετά τον… δεύτερο καφέ μούρχονται κι εμπνεύσεις, ε? -χεχε).

  Συγκυριακές και τυχαίες συναντήσεις όμως? – ΤΕΛΟΣ, τουλάχιστον για μένα. Γνωρίστηκα ήδη με αρκετά άτομα εκτός διαδικτύου, μετά από «τυχαίες» γνωριμίες ΕΝΤΟΣ του. ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι τυχαίο, ούτε συγκυριακό. Στο μέλλον οι γνωριμίες και οι φιλίες δεν θα είναι ΚΑΝ προϊόν τύχης ή συγκυρίας, ΟΥΤΕ ΚΑΝ «αρχικής παρέας», αλλά προΪόν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ή ομοιότητας. Δηλαδή… Ο,ΤΙ καλύτερο για τον πολιτισμό!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: