Αρχική > θεσσαλονικη > Η Θεσσαλονίκη σήμερα

Η Θεσσαλονίκη σήμερα

Σεπτεμβρίου 11, 2008 Σχολιάστε Go to comments

Η Θεσσαλονίκη σήμερα

Η Θεσσαλονίκη σήμερα θυμίζει τη Πενθεσίλεια εκείνη τη πόλη που περιγράφει ο Καλβίνο όπου «αν ρωτήσεις τους ανθρώπους που συναντάς ;«Για την Πενθεσίλεια;» κάνουν ένα νεύμα που δεν ξέρεις αν σημαίνει«Εδώ » ή αν ημαίνει «Παραπέρα», ή «κάπου εδώ γύρω » ή ακόμα «Από την Αντίθετη πλευρά»
Η Θεσσαλονίκη δεν παράγει πλέον πλούτο. Η πόλη ζει σχεδόν αποκλειστικά από υπηρεσίες . «Το στένεμα των τοίχων κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική κι όσο πασχίζουν οι άνθρωποι να αναπνεύσουν σ αυτες τις συνθήκες τόσο αποπνικτικότερος γίνεται ο αέρας» Η πόλη ζει ανάμεσα στ τραπεζάκια των μπαρ και των καφετεριών και των γραφείων του Ο.Α.Ε.Δ με μια επιφανειακή δραστηριότητα που της προσφέρουν οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, ο τοπικός Τύπος πνέει τα λοίσθια χωρίς προοπτική ανάκαμψης. Η παραγωγή ιδεών, βασική δραστηριότητα της πόλης από το 1900 έως τη δεκαετία του ‘8Ο , έχει δει τη θέση της σ’ αναπαραγωγή μύθων σχετικά με την πανθομολογούμενη αδυναμία της Θεσσαλονίκης να κρατήσει τα παιδια της….

 

Η Θεσσαλονίκη Σήμερα…

«Δυο ήδη φορτηγών φεύγουν καθημερινά από τα εργοστάσια-το ένα προς τις αποθήκες και τα πολυκαταστήματα και το άλλο προς τις χωματερές. ….Το δεύτερο το σκεφτόμαστε μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η χιονοστιβάδα των σκουπιδιών κατρακυλά από τα βουνά και παρασύρει τους φράκτες που προστατεύουν τις αυλές μας….Απομακρύνουμε τα σκουπίδια με τον πιο ριζοσπαστικό και αποτελεσματικό τρόπο:τα καθιστούμε αόρατα με το να μην τα κοιτάζουμε και αδιανόητα με το να μην τα σκεφτόμαστε. Μας προξενούν ανησυχία μόνο όταν οι καθημερινές αυτοματικές μας άμυνες παραβιάζονται και οι προφυλάξεις μας αποτυγχάνουν –όταν η αναπαυτική υπνωτική απομόνωση της ζωνης του βιοκοσμου μας , την οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν , βρίσκεται σε κίνδυνο»(απο το Zygmunt Bauman , Σπαταλημένες Ζωές,Οι απόβλητοι της νεωτερικότητας )

Η Θεσσαλονίκη μοιάζει σήμερα με τη Λεονία μιας αλληςαπό τις Αόρατες Πόλεις του Καλβίνο

Οι κάτοικοι της Λεονίας, θα έλεγαν αν τους ρωτούσε κανείς , ότι το πάθος τους είναι «η απόλαυση νέων και διαφορετικών πραγμάτων» Πράγματι , κάθε πρωί «φορούν ολοκαίνουργια ρούχα, παίρνουν κλειστές κονσέρβες από το τελευταίο μοντέλο ψυγείου τους και ακούν τα πιο πρόσφατα διαφημιστικά τραγουδάκια από το σύγχρονης τεχνολογίας ραδιόφωνο τους». Αλλά και κάθε πρωί «τα απομεινάρια της χθεσινής Λεονίας περιμένουν το Σκουπιδιάρικο» ….. καθώς οι Λεονιανοι διαπρέπουν στο κυνήγι της καινοτομίας , «ένα φρούριο από άφθαρτα υπολείμματα » περιβάλλει την πόλη, κυκλώνοντας την από όλες τις πλευρές, σαν μια οροσειρά.
Βλέπουν αυτά τα όρη οι Λεονιανοι; θα αναρωτηθείτε.

Ίσως κάποτε να τα έβλεπαν, ιδιαίτερα αν κάποιο τυχαίο ρεύμα ανέμου έφερνε στα πεντακάθαρα σπίτια τους την δυσοσμία των σωρών των σκουπιδιών… Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα τους ήταν πια δύσκολο να αποστέρξουν τα μάτια. θα υποχρεώνονταν να κοιτάξουν τα βουνά ανήσυχοι, τρέμοντας από το φόβο-και θα έφριτταν με όσα έβλεπαν. Θα απεχθάνονταν την ασχήμια τους, θα τα σιχαίνονταν επειδή αμαύρωναν το τοπίο- επειδή ήταν βρωμερά, σκοτεινά σκανδαλώδη και προσβλητικά, επειδή έκρυβαν κινδύνους γνωστούς και κινδύνους που δεν είχαν συναντήσει ποτέ , κινδύνους ορατούς και κινδύνους που ούτε καν μπορούσαν να φανταστούν »

Η Θεσσαλονίκη του σήμερα μοιάζει και με την Βαλδραδα την δίδυμη πόλη-Νάρκισσο που περιγράφει ο Μαρκο Πόλο στις Αόρατες Πόλεις του Ιταλο Καλβίνο «Οι Αρχαίοι έχτισαν την Βαλδραδα στις ακτές μιας λίμνης . ,…ετσι φτάνοντας ο επισκέπτης βλέπει δυο πόλεις : μια όρθια πάνω από τη λίμνη και μια αναποδογυρισμένη που καθρεφτίζεται σε αυτή. Δεν υπάρχει ή δεν συμβαίνει τίποτε στη μια Βαλδραδα που να μην επαναλαμβάνεται στην άλλη Βαλδραβα αφού η πόλη χτίσθηκε ετσι ώστε το κάθε της σημείο να αντανακλάται στον καθρέφτη της … ο καθρέπτης άλλοτε μεγαλώνει την αξία των πραγμάτων και άλλοτε την αρνείται. Όσα πράγματα μοιάζουν να αξίζουν πάνω από τον καθρέφτη δεν έχουν πάντα την ίδια αξία στο καθρέφτισμα τους (…) Οι δυο Βαλδραδες ζουν η μια για την άλλη. κοιτάζοντας η μια την άλλη συνεχώς στα μάτια αλλά χωρίς να αγαπιούνται »

Σαν άλλη Βαλδραδα σήμερα η Θεσσαλονίκη πνίγεται μες το καθρέφτη της , που βλέπει διαρκώς το χάσμα με την Αθήνα να μεγαλώνει που οδηγείται σε μνησίκακα συναισθήματα.

Κατηγορίες:θεσσαλονικη Ετικέτες:
 1. Σεπτεμβρίου 12, 2008 στο 6:42 πμ

  Άντε Λουσιφερίδη….

  καλοτάξιδος και δω!

  Μ-π

 2. Σεπτεμβρίου 12, 2008 στο 10:08 πμ

  άρε λουσιφερίδη
  να ξερες – στο ξαναλέω- τι βαρβαρότητα και χωριατιά, και ρατσισμό ωμό και τι παπαδοκρατία και τι συντηρητισμό και τι και τι, εδώ χάμω βλέπουμε ημείς οι εξόριστοι της μητρός μας,
  τότε θα σου λεγα αν θα ξανάλεγες για τη μητέρα θεσσαλονίκη

 3. luciferidis
  Σεπτεμβρίου 12, 2008 στο 11:50 πμ

  νασαι καλά πόντε(και αριστερέ!)

 4. luciferidis
  Σεπτεμβρίου 12, 2008 στο 11:54 πμ

  Γιαννη νομίζω οτι καταλαβαινω ΄καλά το τι λές .Εχω ζησει και στην Αθήνα πολλά χρονια .. Και την Θεσσαλονίκη την λατρευω ..αλλά και μας πληγώνει τα τελευταια χρονια..
  Μια μαγική πολη μεταβλήθηκε σε κατι alien …
  Ανεπαισθήτως..

 5. Σεπτεμβρίου 15, 2008 στο 4:44 μμ

  δεν εννοώ, βέβαια, την Αθήνα. εννοώ την ορίτζιναλ νότια επαρχία. και επειδή την τρώω στη μάπα και αυτή έχει τα χαρακτηριστικά που ανέφερα πριν, δεν ανέχομαι άνθρωποι που προέρχονται από αυτήν να κρύβουν το τοπικιστικό τους πίσω από τις κατηγορίες για τον (όντως υπαρκτό, βέβαια και δυστυχώς) ρατσισμό ή συντηρητισμό της πόλης, ο οποίος δε συγκρίνεται με τίποτε με ό,τι αντίστοιχο συμβαίνει και επικρατεί ως κυρίαρχη άποψη εδώ (άλλωστε, γιατί, μήπως τα γκέτο στο κέντρο της Αθήνας είναι λιγότερο άσχημα από τον ψωμιαδισμό και πρέπει να είναι ο τελευταίος κριτήριο του ρατσισμού; ) και, από την άλλη, εμείς να τρώμε αδιαμαρτύρητα στη μάπα τέτοια ιδεολογήματα και να αυτομαστιγωνόμαστε. ας απολογηθούν πρώτα για την Τριπολιτσά και το ξεπάστρεμα των εβραιο-τούρκων του Μωριά, για τα «βούλγαροι» και «τουρκόσποροι», για δημάρχους-μπασκετμπολίστες και έπειτα να κάνουν λόγο για τους Εβραίους της πόλης μας, για τον σκυλοδήμαρχό της.

 6. luciferidis
  Σεπτεμβρίου 15, 2008 στο 5:00 μμ

  Γιανννη σε καταλαβαινω -αν και οχι πληρως γιατι ζω σε μια πολη -τη Θεσσαλονικη που τηνεχω λατρεψει και την θυμαμαι Μαγική και την εχουν κανει σαν τα Μουτρα τους Οι Παπαγεωργοπουλο-Ψωμιαδο -Κουβελο -Καρμανλο Νε εθνο-φιλελευθεροι..
  επισκεφτηκα καποιες φορές τον Μορια αλλά μαλλον ως περιηγητής ..Βεβαια τους Μοραιτες που γνωριζω ειναι αλήθεια οτι τους χαρακτηριζει καποια επαρση μια ασχετοξερολοσύνη , μια αραβανιτοεθνολαικιστομαμακία αλλά δεν το εχω αξιολογησει και πολύ ως τωρα .

  Οι Μοραιτισες μου φαινονται πιο ενταξει, πιο γλυκές
  πιο τρυφερες (αν καισε καποιες απ’ αυτές διεκρινα πολλές φορες στο ματι μια λαμψη αγριαδας -πιθανόν αποτελεσμα κακομεταχειρισης εκ μερους Μωραιτών ανδρων ..ισως ..Δεν ξερω..
  Μαλλον εσύ κατι παραπάνω θα ξερεις …

 7. Σεπτεμβρίου 15, 2008 στο 5:08 μμ

  η αλήθεια είναι ότι τον συντηρητισμό τον έχουμε στο αίμα μας, κακώς. και ότι 20 χρόνια παπαδοκοσμοπουλισμός και μεγαλεξανδρινές ονειρώξεις το έκαναν το πράγμα αηδία κι έφεραν έναν απολίτιστο νομάρχη κ τον ατσαλάκωτο και γίναμε ρόμπα με το αν πρέπει ή δεν πρέπει αλβανάκια να κρατούν την ελληνική σημαία. αλλά να βάλουμε και τα πράγματα στη θέση τους. τα ισοπεδώνουμε όλα. όταν γίνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης ή έστω, τα δυτικά προάστια, σαν από κάτω από την οδό Αθηνάς στην Αθήνα, γκέτο (στην ίδια πόλη που λάμπει από λεκτικό αντιρατσισμό, συγκρινόμενη με την ρατσιστική Θεσσαλονίκη), όταν δούμε χρυσαυγίτες να αλωνίζουν και να σφάζουν, τότε να το δεχτώ το μαστίγωμα.

 8. luciferidis
  Σεπτεμβρίου 15, 2008 στο 6:29 μμ

  ωχ Γιαννη κατα λαθος αντι να εγκρινω το τελευταιο σου σχολιο το ..εσβυσα ..Με συγχωρεις πολύ..

  Και..για οσα λες μαλλον εχεις δικιο .Τι τραβας κι εσύ με αυτους τους Χαμουτζηδες..Εμεις κανα δυο-τρεις βλεπουμε δω πάνω και ανατριχιαζουμε

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: